Neįgaliesiems

Kas ji – paskutinę minutę lietuvių varžovais tapusi Ispanijos vaikinų rinktinė?

Šį vakarą Lietuvos futbolo rinktinė kontrolinėje akistatoje stos į kovą su kone rungtynių išvakarėse pasikeitusiu varžovu – Ispanijos vaikinų iki 21 metų rinktine.

Nepaisant to, kad tai yra Ispanijos jaunimo rinktinė, nemaža dalis jų žaidėjų arba žaidžia, arba priklauso aukščiausios Ispanijos lygos klubams.

Tarp tokių – ir „Barcelona“ klube reguliariai žaidimo laiko gaunantis vidurio gynėjas Oscaras Mingueza, buvęs katalonų klubo auklėtinis, dabar – vienas iš „Getafe“ klubo lyderių bei rinktinės kapitonas Marcas Cucurella ar buvęs „Manchester City“ bei Madrido „Real“ futbolininkas, dabar rungtyniaujantis AC „Milan“ klube, Brahimas Diazas.

Visi šie žaidėjai buvo vienomis kertinių rinktinės figūrų ir visai neseniai pasibaigusiame Europos jaunimo iki 21 metų amžiaus čempionate, kur čempionų titulą gynę ispanai pasiekė pusfinalio etapą.

Grupės varžybose ispanai pralaimėjimo skonio taip ir nepatyrė – jie 3:0 sutriuškino vienus iš šeimininkų slovėnus, be įvarčių išsiskyrė su Italijos bendraamžiais, o paskutiniame mače 2:0 nugalėjo Čekijos rinktinę.

Per tris grupės susitikimus nė vieno įvarčio nepraleidę ispanai rimtesnio pasipriešinimo sulaukė ketvirtfinalyje su Kroatija – ten šiandieniniai Lietuvos varžovai tik po pratęsimo 2:1 nugalėjo varžovus ir žengė tarp keturių stipriausių komandų.

Pusfinalio etape ispanų laukė Portugalijos barjeras, kuris, kaip parodė laikas, titulą gynusiems ispanams buvo per aukštas – portugalai rungtynes laimėjo 1:0 ir pateko į finalą.

Tiesa, ten jiems iškovoti titulo nepavyko – finalinėse rungtynėse portugalai taip pat minimaliu skirtumu pralaimėjo Vokietijos vaikinų rinktinei.

Rezultatyviausias Ispanijos rinktinės futbolininkas šiame čempionate buvo tris įvarčius pelnęs „Espanyol“ klubo puolėjas Javi Puedo, o į simbolinę viso turnyro komandą be jo taip pateko gynėjas Jorge Cuenca bei saugas Gonzalo Villaras.

Paskutines savo rungtynes ši rinktinė žaidė prieš mažiau nei savaitę – birželio 3 dieną – tad galima neabejoti, jog bus pasirengusi ir šio vakaro akistatai.

Į priekį šią rinktinę nuo 2018-ųjų veda patyręs specialistas Luisas de la Fuente.

59-erių treneris per savo žaidėjo karjerą rungtyniavo kairio krašto gynėjo pozicijoje ir nemažą karjeros dalį praleido Bibao „Athletic“ klube, taip pat vilkėjo „Sevilla“ bei „Alaves“ komandų marškinėlius.

Karjerą baigė 1994-aisiais, būdamas 33 metų amžiaus bei sužaidęs 254 rungtynes aukščiausiame Ispanijos čempionate bei įmušęs 6 įvarčius.

Trenerio karjerą 1999-aisiais pradėjo žemesniuose Ispanijos divizionuose, kol pamažu pradėjo kilti ir 2006-aisiais gavo šansą padirbėti tame pačiame Bilbao „Athletic“ klube.

Vėliau jis trumpai dirbo kitoje buvusioje savo komandoje – „Alaves“ – kol visiškai pasinėrė į darbą su Ispanijos jaunimo rinktinėmis.

Įdomu tai, kad treneris praeityje jau yra lankęsis Lietuvoje – jis su savo šalies U-19 vaikinų rinktine 2013-aisiais dalyvavo mūsų šalyje vykusiame Europos vaikinų futbolo čempionate, kur ispanai pasiekė pusfinalio etapą.

Tiesa, jau po poros metų jis su kita karta tapo Europos jaunimo U-19 čempionu, o 2019-aisiais į savo pasiekimų sąrašą pridėjo ir pergalę su Ispanijos rinktine Europos U-21 vaikinų čempionate.

Šį kartą Ispanijos vaikinų rinktinė stos į vieną neįprasčiausiomis sąlygomis suorganizuotų kovų, o tiesioginę dvikovos transliaciją nuo 21.45 val. tiesiogiai rodys LRT PLIUS ir LRT.lt.

RFEF nuotr.

ATRIBUTIKA

Pasipuoškite oficialia Lietuvos futbolo federacijos atributika, taip demonstruodami savo atsidavimą ir palaikymą.

Informacija

Lygos ir kita informacija

JŪSŲ ĮSIMINTOS VARŽYBOS