Neįgaliesiems

Leipcige susipažino su modernios akademijos darbu

Vieno iš šio sezono Vokietijos „Bundeslygos“ lyderių Leipcigo „RassenBallsport“ („RB Leipzig“) klubo akademijoje neseniai lankėsi delegacija iš Lietuvos futbolo federacijos – generalinis direktorius Nerijus Dunauskas, techninis direktorius Raimondas Statkevičius ir Nacionalinės futbolo akademijos direktorius Valdas Urbonas. Lietuviai susipažino su klubo strategija jaunimo ugdyme ir užmezgė naujų ryšių.

„RB Leipzig“ klubas yra šio sezono „Bundeslygosišsišokėliai – jie tik praėjusiais metais pakilo į aukščiausią divizoną, bet lygoje užima antrą vietą ir turi septynių taškų pranašumą prieš artimiausius persekiotojus.

2009 metais įkurta komanda pradėjo žygį nuo penktojo diviziono, o po to, kai 2012–2013 metais sporto direktoriumi tapo Ralfas Rangnickas, ekipa per keturis metus tris kartus pakilo į aukštesnį divizioną. Klubas savo filosofiją remia jaunų žaidėjų ugdymu ir tai atsispindi statistiniame rodiklyje – „Leipzig“ komanda „Bundeslygoje“ yra jauniausia. Ekipos amžiaus vidurkis yra kiek daugiau nei 23 metai.

Leipcigo klubo įkurtas centras – vienas moderniausių Vokietijoje. Pasak LFF techninio direktoriaus R. Statkevičiaus, į centrą paprastai atvykti nepavyktų, tačiau padėjo Vokietijos futbolo sąjungos (DFB), kurios būstinėje LFF atstovai lankėsi vasarį, rekomendacija bei kitos pažintys Vokietijoje.

Lietuvius Leipcige priėmė regioninės Šiaurės Rytų futbolo sąjungos prezidentas Raineris Milkoreitas, o „RB Leipzig” klube – jaunimo sporto centro vadovas Thomasas Albeckas, su kuriuo buvo aptartos jaunimo rengimo filosofijos, žaidėjų ugdymo treniruotėse aspektai. Taip pat buvo pristatyta  žaidimo koncepcija, kuri yra bandoma diegti visų amžiaus grupių komandoms, pagal ją žaidžia pagrindinė komanda.

„Klubas sukūrė tokį modelį, kurį galima taikyti tiek atskirų klubų rengime, tiek visos šalies futbolininkų rengime. Klubas turi naują pilnos infrastruktūros akademiją, kuri buvo pastatyta per 18 mėnesių. Domėjomės klubo atrankos strategija – patys mažiausi talentai kviečiami iš aplinkinių rajonų, šiek tiek vyresni – iš didesnio rato, ir taip toliau. Tačiau klubas nebesikviečia 17–19 metų amžiaus žaidėjų, o juos bando pats ugdyti nuo mažesnio amžiaus. „RB Leipzig“ parodė pavyzdį, kaip pradėjus nuo nulio galima turėti savo liniją ir jos laikantis pakilti per penkias lygas. Be abejo, tam prireikė ir didelių investicijų“, – pasakojo LFF techninis direktorius R. Statkevičius. 

Delegacija iš Lietuvos stebėjo vaikų treniruotes, jaunimo komandos rungtynes. „6–8 metų vaikai sportuoja ne pačioje akademijoje, o satelitiniuose klubuose. Nuo 12 metų vaikai treniruojasi akademijoje ir tuomet jau akcentuojamas ne masiškumas, o meistriškumas. Turėjome galimybę susipažinti ir su modernia fizinio rengimo salės analizės technika, atletiniu rengimu. Sužinojome ir tam tikrų smulkių subtiliybių iš žaidėjų rengimo planų bei treniravimo. Taip pat užmezgėme ryšį su aikščių priežiūros vadovu“, – atskleidė R. Statkevičius.

NFA direktoriaus Valdo Urbono teigimu, „RB Leipzig“ klubo didelės investicijos į akademiją tai atsispindėjo profesionalumu bei rūpinimusi kiekviena smulkmena. Specialistui paliko įspūdį vokiečių profesionalumas ir kompetencija. Jis taip pabrėžė, kad buvo svarbu pradėti bendravimą su klubu – ateityje tikimasi jų atstovų atvykimo į Lietuvą.

„Per trumpą laiką nespėjome detaliai susipažinti su treniruočių procesu, bet turėjome galimybę įvertinti struktūros, darbo organizavimo principus ir tai paliko patį geriausią įspūdį. Pagal savo turimas galimybes ir sąlygas mes galėtume pritaikyti jų koncepcijos elementus sau. Manau, kad šis mūsų trumpalaikis vizitas turi ilgalaikę perspektyvą. Tai gali duoti naudą ne tik NFA, bet ir viso Lietuvos jaunimo futbolo vystymui“, – kalbėjo V. Urbonas.

Lietuvos futbolo federacija su „RB Leipzig“ atstovais aptarė tolimesnes bendradarbiavimo perspektyvas. Preliminariuose planuose yra galimas akademijos vadovybės atvykimas į Lietuvą, o taip pat potencialios lietuvių trenerių išvykos į Leipcigą, kur mūsų atstovai galėtų susipažinti su sėkmingai veikiančio klubo treniruočių metodais.

ATRIBUTIKA

Pasipuoškite oficialia Lietuvos futbolo federacijos atributika, taip demonstruodami savo atsidavimą ir palaikymą.

Informacija

Lygos ir kita informacija

JŪSŲ ĮSIMINTOS VARŽYBOS