Neįgaliesiems

K. Kulbytė įvertino WU16 rinktinės turnyrą Moldovoje: „Dėjome žingsnį į priekį ne tik kaip komanda, bet ir individualiai“

Antradienį Lietuvos merginų U16 rinktinė užbaigė savo pasirodymą Moldovoje vykusiame UEFA Development turnyre.

Lietuvaitės ten sužaidė trejas rungtynes – pirmame susitikime 0:3 buvo pralaimėta Rumunijai, vėliau 3:1 buvo nugalėtos Farerų Salų merginos, o paskutinėje dvikovoje po baudinių serijos buvo įveikta ir šeimininkių rinktinė. Viso to rezultatas – antra vieta keturių komandų turnyre.

Po turnyro pasirodymą reziumavusi rinktinės vyriausioji trenerė Kotryna Kulbytė akcentavo tai, jog didelį džiaugsmą teikė pamatytas rinktinės veidas.

„Pelnyta antra vieta. Didžiuojuosi komandos ryžtu bei tikėjimu tuo, ką daro – tai rodo mūsų sugebėjimą laimėti rungtynes įvairiais scenarijais, žaidžiant mažumoje ar po baudinių serijos”, – dėstė rinktinės trenerė.

Pirmame susitikime su rumunėmis rungtynės klostėsi lygiai, lietuvės turėjo savo progų, tačiau jų neišnaudojo, o varžovės klaidų nedovanojo, savus šansus pavertė įvarčiais ir laimėjo rungtynes 3:0.

„Iš tiesų, rezultatas neatspindi vaizdo aikštėje. Sukūrėme savų progų, vien pirmajame kėlinyje turėjome tris išėjimus viena prieš vieną su varžovių vartininke, tačiau įmušti nepavyko – vienus smūgius atrėmė vartininkė, kitoje atakoje pelnius įvartį buvo užfiksuota abejotina nuošalė.

Varžovės pasinaudojo savomis progomis ir švieslentėje matome 0:3. Ar rezultatas atspindi žaidimą aikštėje? Ne, tačiau neišnaudojus progų kažko kito tikėtis – naivu”, – mintimis dalinosi strategė.

Antrame mače su Farerų Salų komanda lietuvės nuo pirmo kėlinio pabaigos po raudonos kortelės buvo priverstos žaisti mažumoje, tačiau net ir tai iš situacijos neišmušė – lietuvės vis tiek įrodė savo persvarą ir nugalėjo varžoves.

„Farerų salų komanda mums pažįstama iš Baltijos šalių taurės (WU15/WU17 amžiaus grupėse), tad žinojome, kur einame, ko tikėtis.  Nuo pat pirmų minučių žaidėme pirmu numeriu, tačiau pralaužti varžovių gynybą pavyko tik kėlinio viduryje.

Nuo 40 minutės žaidėme mažumoje, tačiau raudona kortelė neišmušė komandos iš vėžių – ir toliau komanda dominavo aikštėje, stengėsi laikytis principų, žaisti savo žaidimą ir taip pelnė dar du įvarčius antrame kėlinyje”, – apie antra mačą pasakojo K. Kulbytė.

Tuo tarpu paskutinis susitikimas su Moldova klostėsi dramatiškai – pirmasis kėlinys baigėsi be įvarčių 0:0, po pertraukos abi komandos pasižymėjo po du kartus ir pagal turnyro reglamentą mačo baigtis nusikėlė į baudinius.

Ten sėkmingiau pasirodė lietuvės, kurios mušė tiksliau ir iškovojo pergalę bei garantavo sau antra vietą turnyre.

„Manau, kad rungtynių dinamika tiek pirmame, tiek antrame kėlinyje buvo panaši, tačiau per pertrauką pasikoregavus keletą detalių, pavyko įmušti du ankstyvus įvarčius antrajame kėlinyje.

Dominavome aikštėje visas rungtynes, tačiau agresyvus ir tiesioginis varžovų žaidimo stilius, orientuotas į tolimus perdavimus, leido joms susikurti progas ir išlyginti rezultatą. Mokomės žaisti pirmu numeriu, tad natūralu, jog pasitaiko klaidų. Turime išmokti išlaikyti susikaupimą ir intensyvumą net ir pirmaujant dviem įvarčiais bei užtikrintai laimėti rungtynes”, – reziumavo ji.

Bene įspūdingiausias lietuvių įvartis turnyre – galingas Austėjos Jokubaitytės baudos smūgis iš tolimos distancijos, nusileidęs tiesiai į vartus.

„Turime tam tikrus susitarimus komandoje, iš kokių distancijų kokius sprendimus priimame esant baudos smūgiams, tačiau visada sprendimas yra žaidėjų rankose. Austėja jautėsi pasitikinti savimi ir, kaip matome, sprendimas pasiteisino, tad visi aplodismentai tik jai.

Vienas iš šio turnyro tikslų buvo iššaukti žaidėjų budrumą atakuojant standartinėse situacijos, atpažinti situacijas bei ieškoti sprendimų, kaip galima jas išnaudoti, ką ir buvo galima pastebėti ypatingai antrose bei trečiose rungtynėse”, – apie žaidimo principus pasakojo trenerė.

O ar rinktinė prieš turnyrą ruošėsi baudinių serijai?

„Žinoma, turnyro pradžioje aptarėme, jog yra tokia taisyklė, jog sužaidus lygiomis bus mušama baudinių serija, tad įtraukėme tai į treniruočių procesą stovyklos metu dar prieš atvykstant į turnyrą. Tačiau į aikštę ėjome laimėti per pagrindinį laiką, tad specialaus pasiruošimo baudiniams konkrečiai prieš šias rungtynes nebuvo”, – atviravo strategė.

Kas rinktinės laukia toliau?

„Žengėme dar vieną žingsnį į priekį ne tik kaip komanda, bet ir kaip individualios žaidėjos, o tai ir yra svarbiausia. Tikslas vienas – kuo geriau pasirengti Europos čempionato atrankai rudenį”, – užbaigė trenerė.

ATRIBUTIKA

Pasipuoškite oficialia Lietuvos futbolo federacijos atributika, taip demonstruodami savo atsidavimą ir palaikymą.

Informacija

Lygos ir kita informacija

JŪSŲ ĮSIMINTOS VARŽYBOS