Neįgaliesiems

Paskutinis žingsnis: Europos merginų U19 čempionato Lietuvoje finalo apžvalga

Jau rytoj Kaune baigsis Europos merginų U19 čempionatas. Finalinėse rungtynėse Kauno Dariaus ir Girėno stadione susitiks Ispanijos ir Nyderlandų komandos.

Dvikova šeštadienį prasidės 18 valandą, bilietus į rungtynes įsigyti galite paspaudę čia. Rungtynes tiesiogiai taip pat transliuos LRT PLIUS bei LRT.lt.

Ispanija šioje merginų amžiaus grupėje bandys iškovoti trečiąjį titulą paeiliui ir tai padaryti prieš komandą, kuri pirmą ir, kol kas, vienintelį savo trofėjų iškovojo būtent prieš Ispaniją 2014-aisiais.

Būtent Ispanija šiuo metu yra dominuojanti jėga moterų ir merginų čempionatuose – per visus merginų ar moterų rinktinių turnyrus nuo 2020-ųjų, Ispanija į finalą nepateko tik kartą (2022-ųjų Europos moterų čempionate). Visgi Lietuvoje U19 rinktinės perspektyvos atrodė niūriai, mat buvo 0:0 sužaista su Airija ir dramatiškai 0:1 pralaimėta Nyderlandams.

Visgi situacija greitai apsivertė – puikias rungtynes sužaidusios ispanės 2:0 nugalėjo vokietes ir pateko į kitą etapą, o pusfinalyje iškovojo dominuojančią pergalę 3:1 prieš Angliją. Jei šeštadienį revanšuosis Nyderlandams, ispanės WU19 Europos čemmpionių titulą iškovos trečią kartą paeiliui.

Tačiau ir Nyderlandai turi argumentų tikėtis 2014-ųjų triumfo pakartojimo – tada olandės finale ispanes nugalėjo 1:0, o vienintelį įvartį mušė Vivianne Miedema, kuri, su dar keliomis tos rinktinės narėmis, 2017-aisiais tapo ir Europos moterų čempione.

Olandės 2014-aisiais net ketveriose rungtynėse išlaikė savo vartus sausus ir šį pasiekimą gali pakartoti Lietuvoje – kol kas jos vienintelį įvartį praleido pirmame grupės mače prieš Vokietiją, o vėliau tris kartus aikštę paliko nepraleidusios nė vieno įvarčio.

Prieš rungtynes savo mintimis pasidalino ir komandų trenerės bei kapitonės.

„Jausmas – labai geras, žaidėjos supranta, kad iki titulo mums liko vienerios rungtynės. Nyderlandai yra labai intensyvi ir kieta komanda, o finalą nulems mažos detalės. Rytoj sužinosime, ką pasiėmėme iš ankstesnių rungtynių“, – pasakojo ispanių trenerė Sonia Bermudez.

„Esu labai motyvuota ir pasitikiu savo komanda. Žinome savo varžoves, studijavome pirmąsias mūsų rungtynes, matėme savo klaidas ir žinome, kaip jas ištaisyti. Dabar esame pakeitę daug dalykų ir esame kitokia komanda“, – kalbėjo Ispanijos rinktinės kapitonė Judit Pujols.

„Žinoma, laukiame šio finalo. Gerai jaučiamės tris kartus iš eilės nepraleidę įvarčio ir tai komandai suteikia pasitikėjimo, bet galime įmušti ir pačios ir tai yra labai svarbu“, – mintimis dalinosi Nyderlandų trenerė Sherida van Bruggen.

„Visi labai laukiame šių rungtynių. Sykį Ispaniją jau nugalėjome, tačiau tai bus kitos rungtynės. Norime laimėti taurę, Nyderlandai to laukia jau ilgai. Jie yra labai gera, techniška komanda, turi greitas krašto žaidėjas, tad turėsime būti atsargios. Bet esu įsitikinusi, kad galime nuveikti gerų dalykų“, – svarstė Nyderlandų kapitonė Isa Kardinaal.

Finale teisėjaus Italijos teisėja Silvia Gasperotti, jos asistentėmis bus Svitlana Gruško (Ukraina) ir Fie Bruun (Danija), rezervinė arbitrė – Caroline Lanssens (Belgija).

S. Gaspertotti – patyrusi teisėja, dirbanti ir UEFA moterų Čempionų lygos rungtynėse bei nacionalinių moterų rinktinių dvikovose.

UEFA.com informacija ir nuotr.; 

ATRIBUTIKA

Pasipuoškite oficialia Lietuvos futbolo federacijos atributika, taip demonstruodami savo atsidavimą ir palaikymą.

Informacija

Lygos ir kita informacija

JŪSŲ ĮSIMINTOS VARŽYBOS