Neįgaliesiems

Lietuvos moterų pirma lyga: 14 žingsnių

Dar prieš paskelbiant pirmąjį karantiną, prie LMFA Pirmos lygos starto linijos stojo 8 klubų komandos: Vilniaus MFA „Žalgiris“ B–MRU, „SC-Ukmergė“, FK „Vilnius“, „Jonava“, FA-FK „Panevėžys“–PRSSG, „Kauno Žalgirio“ FA, Tauragės SC-MFK ir Vilkaviškio FK „Šešupė“.

Būtent tokia tvarka turnyrinėje lentelėje komandos išsidėstė pasibaigus pirmenybėms.

1. Žalgiriečių pranašumas išryškėjo dar pirmajame ture, kai sostinės komandos merginos net 16:0 sutriuškino „Šešupę“. Toje dvikovoje tiesiog švytėjo Ugnė Lazdauskaitė, tapusia viena iš dviejų rezultatyviausių lygos žaidėjų. Puolėja pasižymėjo 5 įvarčiais, o pirmasis jų buvo įmuštas nesužaidus nei 60 sekundžių.

2. Antrojo turo susitikimai vyko po trijų dienų. Po jų lygoje liko tik trys taškų dar nepraradusios komandos: jau minėtas „Žalgiris“ B–MRU, „SC-Ukmergė“ ir „Panevėžys“–PRSSG. Aukštaitijos sostinės komanda buvo ryškiausia antrajama ture, kai 11:2 sutriuškino „Jonavą“. Šioje dvikovoje visus atsakymus į klausimus pateikė Aušra Klevečkaitė, kuri dar neįpusėjus pirmajam kėliniui buvo įforminusi hetriką.

3. Tiek Aušra, tiek „Panevėžys“ dominavo ir trečiajame ture, tačiau šio turo akcentas – Ukmergės komandos pergalė 2:0 prieš FK „Vilnių“. Centrinėse turo rungtynėse ukmergiškės abiejų kėlinių pabaigose pelnė po įvartį ir jau tada gerokai sustiprino savo pozicijas kovoje dėl medalių.

4. Po ketvirtojo turo lygoje liko tik dvi taškų nepraradusios komandos. Tiek sostinės „Žalgirio“ B–MRU, tiek „SC-Ukmergės“ merginos iškovojo įtikinamas pergales, o štai „Panevėžys“–PRSSG savo aikštėje nusileido „Vilniaus“ merginoms. Savo persvarą vilnietės įtvirtino paskutinę dvikovos minutę.

5. Penktajame ture buvo užfiksuotos net dvejos lygiosios („Jonava“ – „Vilnius“ 0:0 ir „Kauno Žalgirio“ FA – „Panevėžys“–PRSSG 3:3. Tai reikia išskirti dėl to, kad per visą sezoną tik trejose rungtynėse taip ir nepaaiškėjo laimėtojos. Vis tik, net ne tos lygiosios tapo svarbiausiu turo akcentu. Šiame ture susikovė abi pirmenybių lyderės MFA „Žalgiris“–MRU ir „SC-Ukmergė“. Deja, intrigos lyderių dvikova nesulaukė – po 4 U. Lazdauskaitės ir 2 Barbaros Antonovič įvarčių žalgirietės laimėjo net 6:1.

6. Tarp penktojo ir šeštojo turų buvo daugiau nei mėnesio pertrauka, tačiau ji bendro vaizdo aikštėse praktiškai nepakeitė. Šeštajame ture net trejos rungtynės baigėsi ne mažesniu nei aštuonių įvarčių skirtumu, o ketvirtose – nedaug trūko, kad užtikrintai pirmavusios „Jonavos“ futbolininkės būtų prisižaidusios. Tąsyk Eva Gecevičiūtė ir dusyk Gintarė Raznauskaitė, nesužaidus nė pusvalandžio, „Jonavai“ sukrautų trijų įvarčių persvarą. Vos prasidėjus antrajam kėliniui, kaunietės sušvelnino atsilikimą iki minimumo, tačiau tai buvo viskas.

7. Dar po savaitės pirmasis ratas buvo baigtas. Iki tol užtikrintai (išskyrus dvikovą prieš „Žalgirį“ B–MRU) žaidusios Ukmergės merginos vos neprisižaidė dvikovoje su „Panevėžiu“–PRSSG. Itin rezultatyviose rungtynėse (6:5), ukmergiškės ilgą laiką pirmavo vieno arba dviejų įvarčių skirtumu, tačiau 78 minutę Manfreda Bartusevičiūtė rezultatą išlygino. Dar po 4 minučių Livija Toropovaitė pelnė pergalingą įvartį.

8. Antrojo rato starte pergales iškovojo tos pačios komandos, kurios tarpusavio rungtynėse triumfavo ir pirmajame rate. Tarp mažų netikėtumų būtų galima išskirti „Šešupės“ 3 įvarčius į sostinės žalgiriečių vartus. Tiesa, verta pažymėti, kad visus 3 kartus Dovilė Dockaitė pasižymėjo tuomet, kai Vilniaus komanda pirmavo 6:0 bei pakeitė penkias žaidėjas.

9. Devintajame ture buvo užfiksuoti net du revanšai. „Jonava“ po pralaimėjimo 2:11 pirmajame rate, 7:3 sugebėjo nugalėti Panevėžio atstoves, o Tauragės SC-MFK išvykoje 4:3 įveikė „Kauno Žalgirio“ futbolo akademiją.

10. Dešimtajame ture saldų revanšą pasiekė „Vilniaus“ merginos. Jos Šventupėje 2:0 palaužė aikštės šeimininkes, o tai reiškė, kad kova dėl nugalėtojų titulo praktiškai baigta, užtat kova dėl antrosios vietos – įgavo pagreitį.

11. Dar po savaitės ukmergiškės ir teoriškai galėjo prarasti galimybes pakovoti dėl lygos nugalėtojų titulo. Kadangi Vilniaus „Žalgirio“ B–MRU merginos iškovojo pergalę, tarp pirmaujančių komandų atstumas išaugo iki 9 taškų. Maža to, pati „SC-Ukmergės“ ekipa išvykoje prieš „Kauno Žalgirio“ FA ekipą iki 64 minutės turėjo dviejų įvarčių deficitą (0:2). Dar po 14 minučių jau ukmergiškės buvo priekyje (3:2) ir tą persvarą jos išlaikė iki susitikimo pabaigos.

12. Liko vos trys turai. „Vilnius“ neįstengė įveikti „Jonavos“ (0:0) bei dar labiau nutolo nuo sidabro, o Ukmergėje susitiko dvi stipriausios čempionato komandos. Situacija paprasta – MFA auklėtinėms užteko lygiųjų, kad užsitikrintų nugalėtojų titulą, ukmergiškės net ir pergalė to titulo negarantavo. Meida Proscevičiūtė iš „SC-Ukmergės“ 4 minutę išvedė komandą į priekį, tačiau tai buvo gulbės giesmė. Per pirmąjį kėlinį į Meidos įvartį net 3 tiksliais smūgiais atsakė U. Lazdauskaitė, o dar per 10 antrojo kėlinio minučių „Žalgirio“ B–MRU persvara išaugo iki 7:1. Dvikovos pabaigoje, Karoliui Jasaičiui pakeitus 5 žaidėjas, jo treniruojamos komandos persvara sumažėjo (iki 9:4), tačiau plačiąja prasme tai nieko nepakeitė – MFA „Žalgiris“ B–MRU užsitikrino lygos nugalėtojo vardą.

13. Tryliktajame ture intrigos nebuvo – visose 4 rungtynėse buvo iškovotos pergalės ne mažesniu nei 3 įvarčių skirtumu. Galbūt, tik „Kauno Žalgirio“ FA galinga pergalė (7:1) prieš „Jonavą“ kiek netikėta, tačiau visur kitur užtikrintai laimėjo favoritės. „SC-Ukmergės“ pergalė komandai garantavo sidabro apdovanojimus.

14. Paskutiniai taškai buvo sudėti spalio 28-ąją. Nugalėtojos paskutinėje dvikovoje 6:0 nugalėjo „Jonavą“ bei čempionatą baigė nepraradusios nė vieno taško, „Kauno Žalgirio“ FA – 15:5 rezultatyviausiose sezono rungtynėse (20 įvarčių) nugalėjo „Šešupę“. Gabija Valiukevičiūtė pasiekė lygos sezono rekordą įmušdama 8 įvarčius. „Vilnius“ įtikinamai įveikė Tauragės SC-MFK, o dar vienose labai rezultatyviose rungtynėse „SC-Ukmergė“ 7:6 buvo pajėgesnė už „Kauno Žalgirio“ FA. Tiesa, šiose rungtynėse ukmergiškės pirmavo nuo pirmos minutės. Vienu metu (12 minutę) viešnių persvara siekė net 4:0.

Autoriai – Aurimas Budraitis ir Žilvinas Lukošius

ATRIBUTIKA

Pasipuoškite oficialia Lietuvos futbolo federacijos atributika, taip demonstruodami savo atsidavimą ir palaikymą.

Informacija

Lygos ir kita informacija

JŪSŲ ĮSIMINTOS VARŽYBOS