Neįgaliesiems

2020-ųjų Optibet Lietuvos futbolo apdovanojimai: pretendentai tapti geriausiu metų futbolininku

Lietuvos futbolo federacija (LFF) ir toliau pristato kandidatus tapti geriausiais 2020–ųjų futbolininkais ir treneriais. Šį kartą pateikiame jums dešimtąją nominaciją – geriausias Lietuvos metų vyrų futbolininkas.

Pirmajame balsavimo etape sirgaliams bus pateikiamas išplėstinis kandidatų sąrašas, iš jo rinktis bus galima iki pat sausio 31-osios (sekmadienio), 23.59 val.

Vėliau trys daugiausiai balsų surinkę kandidatai pateks į finalinį etapą, o jame balsavimas vyks iki vasario 8-osios dienos.

Išplėstiniame sąraše yra devyni futbolininkai, tačiau įdomu tai, kad tarp jų nėra praėjusiais metais nugalėtoju tapusio vartininko Ernesto Šetkaus ir dusyk praeityje geriausiu tapusio Fiodoro Černycho.

Praėjusiais metais E. Šetkus sulaukė šeimos papildymo bei nesužaidė nė vienų rungtynių už šalies rinktinę, o F. Černychas dažnai rungtyniauti negalėjo dėl sveikatos problemų.

Tuo tarpu tarp kandidatų galima išvysti geriausią 2018–ųjų šalies futbolininką Arvydą Novikovą bei visą būrį Vilniaus „Žalgirio“ žaidėjų, kurie padėjo savo komandai po trijų metų pertraukos tapti A lygos čempionais.

Žemiau – išplėstinis kandidatų tapti geriausiu metu futbolininku sąrašas. Savo balsą šioje bei kitose nominacijose atiduoti galite paspaudę čia.

Edvinas Girdvainis (KFC „Uerdingen 05“, Vokietija / Lietuvos vyrų rinktinė), gynėjas.

Prieš tai išgyvenęs ne itin sėkmingas atkarpas Lenkijoje, Izraelyje bei Azerbaidžane, iškeliavęs rungtyniauti į Vokietiją gynėjas vėl tapo svarbiu rinktinės futbolininku bei buvo nekeičiamas visose 8 žaistose rinktinės rungtynėse.

Trečioje Vokietijos Bundeslygoje jis taip atlieka svarbų vaidmenį ir savo komandoje per kalendorinius metus sužaidė 16 mačų.

Tomas Švedkauskas („Lommel“ SK, Belgija / Lietuvos vyrų rinktinė), vartininkas.

Kadangi rinktinėje šiemet nebuvo Ernesto Šetkaus, šansą pasireikšti gavo iki tol vos sykį rinktinės marškinėlius vilkėjęs vartų sargas iš Marijampolės.

Praleidęs tik pirmąjį Tautų lygos susitikimą, T. Švedkauskas vėliau tapo nepamainomu ramsčiu tarp virpstų, sužaidė visus likusius 2020–ųjų susitikimus, o dviejose rungtynėse rinktinės treneris Valdas Urbonas jam patikėjo ir kapitono raištį.

Jis taip yra ir pagrindinis antrojo Belgijos diviziono klubo „Lommel“ klubo vartininkas.

 

Domantas Šimkus (2020 m. – Vilniaus „Žalgiris“ / Lietuvos vyrų rinktinė), saugas.

Pirmasis žalgirietis išplėstiniame sąraše – Domantas Šimkus. Jei 2019–aisiais šiaulietis dar turėjo kovoti dėl savo vietos startiniame Vilniaus klubo vienuoliktuke, tai 2020–ieji jam buvo vieni sėkmingiausių metų karjeroje.

Kartu su Modestu Vorobjovu jis tapo nekeičiama vidurio saugų pora tiek „Žalgiryje“, tiek ir rinktinėje, o tai nešė rezultatus – vilniečiai tapo A lygos čempionais, o rinktinė pasiekė ne vieną gerą rezultatą.

Rinktinėje futbolininkas sužaidė 6 rungtynes, o A lygoje aikštėje pasirodė 20 kartų ir pasižymėjo vienu įvarčiu, kurį tolimu smūgiu pelnė akistatoje su Gargždų „Banga“.

Kitame sezone jis sostinėje nebežais – D. Šimkus persikėlė į aukščiausią Izraelio lygą ir nuo šių metų rungtyniauja Kfar Sabos „Hapoel“ komandoje.

Saulius Mikoliūnas (Vilniaus „Žalgiris“ / Lietuvos vyrų rinktinė), gynėjas.

36–erių veteranas įrodinėja, jog, prižiūrint save, aukščiausio lygio formą galima išlaikyti net ir ketvirtai dešimčiai persivertus į antrą pusę.

Prieš kurį laiką į krašto gynėjo poziciją perstumtas futbolininkas tapo nepamainoma figūra „Žalgiryje“ ir rinktinėje. Įdomu, kad abiejose komandose jis ryšėjo ir kapitono raištį.

2020–ieji S. Mikoliūnui įsimins ir dėl to, kad jis tapo rekordininku vienoje svarbioje statistinėje eilutėje – 90 sykių su rinktinės apranga į aikštę žengęs žaidėjas aplenkė ilgametį savo bendražygį Andrių Skerlą (84 mačai) ir tapo visų laikų rinktinės rekordininku.

Rinktinėje žaidėjas į aikštę žengė 6 sykius, tuo tarpu A lygoje jis sužaidė 19 rungtynių bei pasižymėjo vienu įvarčiu.

Justas Lasickas (FK „Voždovac“, Serbija / Lietuvos vyrų rinktinė), saugas.

Kurį laiką į rinktinę nekviestas futbolininkas 2020–aisiais, rodydamas gerą žaidimą Serbijoje, vėl susilaukė rinktinės trenerių dėmesio ir buvo pradėtas kviesti į rinktinę.

Kai pirmąjį Tautų lygos turą dėl traumos turėjo praleisti Arvydas Novikovas, jam suteiktą šansą J. Lasickas griebė nė nedvejojęs. Sėkmingai sužaidęs akistatose su Kazachstanu ir Albanija, krašto saugas ir toliau išlaikė vietą startinėje rinktinės sudėtyje ir buvo viena pastebimiausių figūrų.

Rinktinėje jis sužaidė 7 rungtynes, tuo tarpu Serbijos čempionate su savo komanda į aikštę žengė 19 sykių ir pasižymėjo 2 įvarčiais.

Modestas Vorobjovas (2020 m. – Vilniaus „Žalgiris“ / Lietuvos vyrų rinktinė), saugas.

Dar vienas čempioniško „Žalgirio“ narys, turėjęs svarbų vaidmenį tiek klube, tiek ir nacionalinėje rinktinėje.

Su anksčiau minėtu D. Šimkumi jis tapo solidžiu tandemu aikštės viduryje ir, kai situacija to nereikalavo, keičiamas nebuvo.

Rinktinėje jis per 5 sužaistas rungtynes pasižymėjo vienu įvarčiu, tuo tarpu A lygoje jis į aikštę žengė 16 sykių ir sykį privertė varžovų vartininką traukti kamuolį iš vartų tinklo.

Kaip ir D. Šimkus, M. Vorobjovas po sėkmingo sezono išvyko į užsienį ir sukirto rankomis su Rumunijos aukščiausios lygos Arado UTA klubu.

Gratas Sirgėdas (FK „Kauno Žalgiris“ / Lietuvos vyrų rinktinė), saugas.

Traumas įveikęs ir vėl į rikiuotę grįžęs G. Sirgėdas ne tik tapo vienu „Kauno Žalgirio“ lyderių, bet ir prasiskynė savo kelią į rinktinę, kurioje vietą pastaruoju metu buvo praradęs.

Vienu kūrybingiausių rinktinės futbolininkų laikomas G. Sirgėdas A lygoje pasižymėjo dviem įvarčiais per 15 rungtynių, o Valdo Urbono vadovaujamoje rinktinėje į aikštę žengė visose 8 žaistose rungtynėse ir per jas pelnė 3 įvarčius.

Visi jie buvo pelnyti kontroliniuose susitikimuose – du sykius kamuolys po jo smūgių skriejo į Farerų Salų rinktinės vartus, dar kartą saugas pasižymėjo mače Estijoje su vietos rinktine.

Arvydas Novikovas (Varšuvos „Legia“, Lenkija / BB „Erzurumspor“, Turkija / Lietuvos vyrų rinktinė), saugas.

Asmeniškai žaidėjui metai nebuvo prasti – su Varšuvos „Legia“ vasarą jis tapo Lenkijos čempionu, o vėliau pakėlė sparnus į Turkiją ir prisijungė prie aukščiausios lygos naujokų „Erzurumspor“ ekipos, kurioje jau spėjo pelnyti ir 4 įvarčius.

Rinktinėje jis, nors ir praleido pirmas dvi Tautų lygos rungtynes, spėjo sužaisti 6 mačus ir per juos įmušti 4 įvarčius, tapdamas rezultatyviausiu rinktinės metų futbolininku.

Krašto saugas kandidatų sąraše yra vienintelis, praeityje pripažintas geriausiu šalies futbolininku – tokio įvertinimo jis sulaukė 2018–aisiais.

Donatas Kazlauskas (Vilniaus „Riteriai“/ FK „Lviv“, Ukraina / Lietuvos vyrų rinktinė), saugas/puolėjas.

Nors Vilniaus „Riterių“ klubui sezonas nesusiklostė, tačiau sėkmingai pirmą sezono dalį sužaidęs komandos lyderis D. Kazlauskas dar sykį pakėlė sparnus į užsienį ir persikėlė į Ukrainą, kur prisijungė prie „Lviv“ ekipos.

Būtent D. Kazlausko įvartis Albanijoje nutraukė ilgą Lietuvos pergalės oficialių rungtynių be pergalių seriją, o Europos lygos atrankoje, dar rungtyniaudamas „Riterių“ komandoje, jis pelnė pergalingą komandos įvartį akistatoje prieš „Derry City“ ekipą.

A lygoje jis spėjo sužaisti 16 mačų, o Ukrainoje iki metų pabaigos jis aikštėje pasirodė 8 sykius.

ATRIBUTIKA

Pasipuoškite oficialia Lietuvos futbolo federacijos atributika, taip demonstruodami savo atsidavimą ir palaikymą.

Informacija

Lygos ir kita informacija

JŪSŲ ĮSIMINTOS VARŽYBOS